Doe jij wel eens gek? Of wordt je dan meteen teruggefloten, door je man, je kinderen of ben jij zelf zo’n iemand die denkt; ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’…
We leven in een tijd, waarin er van alles van ons wordt verwacht. Het ‘Corona-tijdperk’. We zijn als het ware geschiedenis aan het schrijven, want zoiets is in het verleden nog nooit voorgekomen.
En hoe ga jij daar nu mee om? Deze tijd nodigt ons uit om anders te leren kijken naar hoe we leven, wonen, eten, (thuis) werken, bewegen, met geld omgaan. Alle ‘zekerheden’ zijn weggevallen. We worden ertoe aangezet om anders naar ons leven en toekomst te kijken.

Iemand die dat ook deed was Hundertwasser, een Kunstenaar die ik heel erg bewonder. Hij was een tijdgenoot van Gaudi en hij had een unieke levensfilosofie.  Ik zal je er in het kort iets over vertellen.

Hij ging uit van de 5 huiden/ omhullingen van de mens:

De eerste huid is onze mensen huid. Dit is ons grootste orgaan waar wij volgens hem overmatig veel zorg aan besteden, vooral als we niet lekker in ons vel zitten. Hij zei, dat als wij meer tevreden zouden zijn met dit ‘huis’ er minder oorlogen, rassenhaat en oorlogen zouden zijn. Het heeft alles te maken met onze identiteit en met ons functioneren. Het verbaasde hem dan ook dat het tekenen van een naakt lichaam voor veel mensen confronterend was, terwijl we toch allemaal naakt geboren worden. Hij provoceerde in zijn jonge jaren door naakt door de stad te lopen…Werd daar zelfs voor opgepakt.

De tweede huid is onze kleding. Hij droeg precies wat hij zelf leuk vond. Twee verschillende schoenen, hoeden, petten, of gewoon naakt! Kijk eens in je eigen garderobekast. Ben jij aangepast of draag je soms wel eens iets geks? Hiermee kun je ook spelen met je identiteit. Denk aan het uniform van een politieman, Stewardess, of een doktersjas. Je weet meteen wie ze zijn! Ook het dragen van hoeden of andere hoofddeksels vond hij geweldig. Hij zei dat een hoed je identiteit bepaalde. Hij heeft daar best een punt, probeer het zelf maar eens. Je gaat je er anders door gedragen. In de zomer draag ik vaak een zonne-hoed, en ik hou ervan. Waarmee onderscheid jij je?

De derde huid is ons huis. Dat is de plek waarin je leeft. Het geeft vaak ook weer wie er woont. Zo zie je dat de een erg rommelig is en de ander erg netjes en opgeruimd leeft.  Hij stimuleerde mensen hun eigen huis te bouwen. Wat hij zelf ook heeft gedaan.

De vierde huid zijn onze vrienden, je stad en het land.  Hij zag deze huid als een samenlevingsvorm, waar je gevoelsmatig contact mee maakt. Hij ging creatief om met namen en letters van mensen. Leuk is het om je eigen naam ook eens te tekenen en te kijken wat er uitkomt. Bijvoorbeeld met knuffelletters of strak en netjes. Zijn leven stond dan ook bol van de symboliek. Iets wat wij in de loop der jaren vaak zijn kwijtgeraakt. Terwijl het je leven interessanter maakt als je er meer bij stilstaat. Ik denk dat deze tijd waarin wij nu leven dat ook van ons vraagt. Je ziet om je heen dat het al op kleine schaal gebeurd. Denk aan Tiny- Houses, je eigen groenten verbouwen. We gaan steeds meer teug naar de eenvoud, wie we werkelijk zijn.

De vijfde huid is de hele wereld en de natuur als planeet. Hij was zijn tijd ver vooruit. Hij was een ecologische vernieuwer. Als Architect stelde hij voor om de autowegen onder de grond te laten lopen, zodat wij onze huizen in de natuur konden bouwen, zonder de herrie en de stankoverlast van het verkeer.  Hij was een echte Visionair.

Ook ontwierp hij de ANTI TIJDSKLOK.  Om de gejaagdheid van mensen met snelle afspraakjes (druk, druk, druk) en vluchtige ontmoetingen tegen te gaan.  Hij wilde dat wij een meer natuurlijker tijdsgevoel zouden ontwikkelen, zonder tijdsdruk. Hij vond dat de mens meer bezinningsruimte nodig had en vond de klok een bedenksel dat onze intuitie om zeep hielp. Minder gejaagde mensen betekende minder stress volgens hem. En daar ben ik het helemaal mee eens. Laten wij ook eens anders gaan kijken, naar de wereld om ons heen zonder ons zorgen te maken over de tijd en de toekomst. Hundertwasser kan ons daar bij helpen.

Wil je meer over deze man te weten komen, lees zijn boeken of kom  naar de workshop ‘Hundertwasser’ op zondag 25 oktober.