‘Een dag niet geschilderd of getekend is een dag niet geleefd’. Dat is mijn lijfspreuk. Vandaag wil ik je meenemen in de wondere wereld van mij als kunstenaar…
Ik schilder abstract. Ik schilder dus niet naar de werkelijkheid, maar laat mij er wel door inspireren! Ik let op kleuren en vormen om me heen, dat kan in de natuur zijn, maar ook door een stapel dozen of verweerde muren in oude gebouwen.  Met mijn schilderijen wil ik een gevoel overbrengen. Mijn verhaal vertellen, zonder woorden en zonder me te laten verleiden om in de figuratie terecht te komen om iets uit te beelden. Daarmee geef ik iedereen de vrijheid er in te zien wat zij willen.

Abstracte kunst kan niet iedereen waarderen. Je houdt ervan of niet. Wat er soms uitziet als een kinderlijk geklieder met vormen en lijnen op het doek is in werkelijkheid het gevolg van jarenlang oefenen/ zwoegen. Authentieke Kunstenaar ZIJN, betekend jarenlang geconcentreerd te werken, waarbij je het denken uitzet, om een neutrale emotie toe te kunnen laten, terwijl je diep van binnen weet wat je voelt en hoe je dat uit wilt drukken. Dat te laten zien op het doek, is een vorm van pure emotie.  De vaardigheid om te bereiken dat er een emotie ontstaat blijft een vreemde zaak. Het is moeilijk onder woorden te brengen… het is een gevoel. Het is een diep weten dat zegt: ‘Zo is het goed!’  Dan weet je dat je schilderij af is. Je kunt het ook vergelijken met een soort van verliefdheid.

Ik geniet van de weg ernaar toe, de weg vindt ik interessanter dan het eindresultaat. Tijdens mijn kleurrijke reis over het doek maak ik van alles mee. Ik kan genieten van een mooie plek, of de teleurstelling voelen als ik te ver ben doorgegaan en het heb weg geschilderd. Want als je te lang doorgaat, schilder je de ‘magie’ weg en moet je weer opnieuw beginnen.  Ik vergelijk dit proces ook wel met ons dagelijks leven. Daarin gaan er ook dingen fout als we er te lang mee doorgaan. Ik vindt het nog steeds moeilijk om te weten wanneer ik moet stoppen.

Ik hou van het creatieve proces en om mezelf op verschillende manieren uit te drukken. Daarom schrijf ik, teken en schilder ik.
Kortgeleden ben ik weer begonnen om op een groot doek te gaan schilderen, naast mijn kleine werk met Aquatint, waarbij ik overeenkomsten zie tussen die twee disciplines.
Met Aquatint werk ik nat in nat met verschillende kleuren, die ik als het opgedroogd is ga uitwerken en mijn “Geluks momentjes” noem.
Met Acrylverf werk ik eigenlijk net zo. De eerste opzet doe ik altijd met verschillende kleuren, waarna ik ga kijken hoe en waar ik ze wil verbinden met elkaar. Vanuit die gekleurde vlekken laat ik het beeld ontstaan. Maar ik blijf wel trouw aan mezelf en blijf in de abstractie. Ik wil weg van de realiteit! Zodra ik voel dat ik ga sturen omdat ik er boom of een mens in zie dan schilder ik dat weg. Het is als het ware een constant gevecht met mij ego, die er graag iets in ziet, maar ik wil de vrijheid laten zien, van het niets… alleen het gevoel dat het bij mij en jou als kijker oproept. Als dat resoneert met het gevoel wat ik had toen ik het schilderij maakte, hebben we een match. Dus als jij een schilderij van mij koopt, dan koop je die emotie. En dat is niet uit te leggen…

 

De Kunstenaar moet
in zijn werk zijn als
God in de schepping:
Onzichtbaar en almachtig;
men moet hem
overal voelen maar nergens zien.

 Gustave Flaubert

 

Weet jij dat het schilderen op een blanco doek eigenlijk een metafoor is voor ons leven? Wij beginnen ons leven allemaal op een blanco doek. Voorzichtig komen er een paar kleuren op. Vele lagen volgen en aan het eind van ons leven zitten er mooie kleurrijke lagen op ons doek, maar wellicht ook sombere lagen. En al die lagen bij elkaar vormen een beeld van wie wij zijn. Met al onze levenservaringen. Het fijne van schilderen in vergelijking met ons dagelijks leven is, dat je er op het doek weer overheen kan schilderen als iets je niet bevalt. Dat kan in ons dagelijks leven helaas niet. Ons leven is net als het maken van een schilderij, een zoektocht. Hier een beetje meer blauw, daar een likje rood…Je blijft net zolang doorgaan, totdat je WEET dat je er bent. Dan is je schilderij (leven) klaar.

De wereld om ons heen veranderd in snel tempo en daarmee veranderd ook mijn manier van schilderen. Ik merk dat ik momenteel meer vrolijke kleuren gebruik, zoals knalroze, magenta, oranje, rood.
Heerlijk, ik laad ervan op. Misschien als tegenhanger van de sombere tijd waarin we nu leven. Vroeger gebruikte ik veel meer aarde tinten, dat vertaalde zich ook in mijn kleding, momenteel hou ik ervan die rode tinten te gebruiken. Zoals rode lippenstift. Ik merk dat ik meer van mijzelf laat zien. Ik wordt eigenzinniger, trek me niks meer aan van wat anderen van mijn werk vinden, ik ga niet mee met de modetrends. Ik schilder vanuit mijzelf. Zou dat door mijn leef-tijd komen? Ik ben ervan overtuigd dat er voor ons allen een andere tijd aanbreekt, met andere waarden, normen en regels, die ons uitnodigt om precies te laten zien wie we werkelijk zijn en waar we voor staan. Ik doe dat door mijn schilderijen te laten zien. Zo vertel ik mijn verhaal.

Creativiteit heb je nodig om je beter te voelen. Het werkt zo; zodra je een schilderij of tekening, hoe klein ook, gemaakt hebt, voel je je blij en trots. Het is me gelukt! Dat geeft je een enorme boost. Je wordt er van binnen blij van, je zorgen verdwijnen, de serotonine gaat weer stromen en je krijgt er zelfvertrouwen van.. “Als ik dit kan maken, dan kan ik ook van mijn leven een Kunst werk maken!”  Graag zou ik dat gevoel met jou willen delen. Dat kan als jij besluit een schilderij van mij te kopen. (Zie mijn webshop) Of dat je bij mij in mijn thuis- atelier zelf komt schilderen.  Misschien voel je dan precies wat ik je er zojuist over verteld hebt.

Ik hoop dat ik door mijn verhaal met jou te delen, je mag inspireren de kunstenaar in jezelf te laten ontwaken.
Voel je vrij om mij te bellen voor een afspraak. Dan kunnen we samen zien waar jij blij van wordt. Met creatieve groet, Rita.