Volgens de Deense schrijver Meik Wiking kunnen we dat! Geluk is als een oneindige caleidoscoop met prachtige momenten, die als een soort kleurrijke confetti over ons leven heen wordt gestrooid. Gelukkig, voel je je bij de eerste klanken van je lievelingsmuziek, je eerste zoen, of als je naar een mooie zonsondergang kijkt. Geluk is dat je weet dat er mensen zijn die onvoorwaardelijk van je houden en omgekeerd!  Maar je moet er wel bij stilstaan…

In het boek Hygge (Hoega, Hhuuguh, het maakt niet uit hoe je het uitspreekt) van Meik Wiking verteld hij hierover. In Denemarken, waar hij 7 jaar geleden het  ‘Happiness Research Institute in Kopenhagen oprichtte, wonen volgens hem de gelukkigste mensen ter wereld. En dat komt doordat de mensen er volgens de Hygge mentaliteit leven. Vertaald in het Nederlands zou ik het gezelligheid noemen. In Denemarken is het pas Hygge/ gezellig als er kaarsjes aan zijn, warme thee, chocolademelk of gluhwine gedronken wordt en je dikke sokken aan hebt, waarbij je samen iets leuks doet.

Deze meneer Meik Wiking adviseert mensen en geeft lezingen in de hele wereld over geluk. En volgens hem hangt het samen met herinneren. Als je mensen vraagt de ogen dicht te doen en terug te denken aan de laatste x dat zij zich gelukkig voelden, denken ze terug aan een herinnering. Hun gezicht gaat dan stralen. En er is ook gebleken dat er tijdens die geluksmomenten mensen samen waren met andere mensen, dus dat je niet alleen bent. Van alle ontdekkingen die hij gedaan heeft tijdens zijn geluks- onderzoek kwam naar voren dat je gelukkig wordt van dingen samen doen. En dat heeft dus niets met geld of spullen te maken!

Waarom vertel ik je dit verhaal? Omdat mijn Aquatint-workshops eigenlijk ook over geluk gaan. Samen in een prettige, opgewekte sfeer kunst maken, zonder dat er prestaties geleverd hoeven te worden. Gewoon lekker spelen met kleur en later als het droog is met het bewerken van de Aqua-tint-drups.  Vandaar dat ik ze spontaan GELUKSMOMENTJES ben gaan noemen, lang voordat ik dit boek gelezen had. Want tijdens zo’n dag denk je geen moment aan je zorgen, omdat je helemaal opgaat in het teken/ schilderproces. Eigenlijk is dat precies wat ze in Denemarken Hygge noemen. Samen zijn in een prettige sfeer om een blijvende herinnering te maken.

Vanaf nu kun je je voornemen van geluk een gewoonte te maken! Iedere keer dat je iets meemaakt waar jij gelukkig van wordt  sla je dat bewust op. Je kunt het ook opschrijven in je ‘Morning Pages’ boek. Daarmee vul je je innerlijke bron van waaruit je kunt putten op momenten dat het tegen zit, of als je geen inspiratie hebt. Gun jezelf de tijd om zoveel mogelijk geluksmomenten te hebben en uit te proberen wat voor jou werkt, dan maak je je eigen hoogst persoonlijke gelukspalet.

Begin meteen en geef je op voor een van de workshops die ik geef, waarbij jij kunt ervaren wat het beste bij je past om van je leven een ‘Kunstwerk ‘ te maken waar jij gelukkig van wordt!!  Succes.