7 manieren om van je piekergedachten af te komen!
Ken jij dat gevoel, dat het maar zit te malen in je hoofd en dat je zou willen weten waar die knop zat, zodat je hem uit kon zetten?
Dan heb ik goed nieuws voor je want ik ga je in deze BLOG 7 tips geven om ervan af te komen!

Maar voordat ik hier mee ga beginnen even een kort verhaal om te illustreren wat piekeren is en wat het met je kan doen. Marlies is moeder van Sanne en Sterre, ze is gelukkig getrouwd met Pim en woont in een mooi huis, werkt 2 dagen per week als verkoopster in een luxe modezaak, wat ze super leuk vindt. Ook heeft ze een hechte vriendinnenclub waar ze regelmatig mee afspreekt. Ze zit op een sportclub waar ze probeert 2 avonden per week naar toe te gaan. Alles klopt als je het zo leest, maar Marlies piekert zich de hele dag suf…

Het kan over van alles gaan; Zodra er maar iets in haar leven niet lekker loopt dan begint het al.  Het kan gaan over een gesprek ‘s ochtends bij school als ze de meisjes weggebracht heeft en met iemand over de kinderen praat, over wat ze moeten eten vanavond omdat ze de afgelopen dagen ongezonde snelle maaltijden hebben gegeten en dat ze vindt dat er vanavond iets gezonds op tafel moet staan! Maar heeft ze wel genoeg tijd om boodschappen te doen en wanneer zal ze dat gaan doen nu of vanavond na haar werk… de woordenwisseling gisteravond met haar partner schiet ook ineens door haar hoofd… en het feit dat ze al twee weken geen tijd heeft gehad om even bij haar ouders langs te gaan. Ze voelt zich er schuldig over. En ze wil het allemaal juist zo goed doen…

Kortom; Marlies is ontevreden en niet in harmonie met zichzelf. Ze baalt van de manier waarop ze dingen doet. Ze heeft een kort lontje en alles is haar teveel. Het is vooral de innerlijke criticus die hier aan het woord is. Die bepaalt wat ze wel en niet goed doet. In stress volle tijden neemt hij de regie van haar leven over, waardoor Marlies het gevoel heeft dat ze niets goed doet en steeds de verkeerde keuzes te maakt. Ze is aan het overleven in plaats van te leven…

Gevolgen; Slecht slapen, een hoofd dat op uitbarsten staat, het idee dat je gek wordt van al die gedachten… daarbij kun je allemaal fysieke klachten krijgen van rug-, hoofd-, buikpijn en heb je na jaren in de piekerstand gestaan te hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hoog tijd om ermee te stoppen! Maar hoe?

Hier volgen mijn 7 tips:

1. MORNING PAGES (uit het boek The Artist’s Way van Julia Cameron)
Koop een mooi schrift of een ‘dummy’ op A4 formaat en leg dat naast je bed. Iedere ochtend zodra je wakker wordt en voordat je opstaat om met je dagelijkse taken te beginnen schrijf je 3 bladzijden vol, met de hand, over alles wat er maar in je opkomt. Dit is geen schrijfoefening, maar een vorm van meditatie. Je schrijft al je zorgen op deze manier van je af.

2. KUNSTENAARSAFSPRAAKJE
Maak eens een afspraak met jezelf. Ga iets doen wat je vroeger vaak deed en waar je blij van werd. Bijvoorbeeld een cake bakken en zie eens hoe lang het geleden is dat je zoiets gedaan hebt. Zonder dat het moet gewoon voor je plezier. Of ga met €5 naar de Action en koop iets onzinnigs, wat je totaal niet nodig hebt, maar waar jij heel blij van wordt. Je mag ook naar een museum, maar doe dat later, begin eerst met iets heel simpels.

3. SYNCHRONICITEIT
Let op – Toeval-ligheden en zie ze als een teken. Als voorbeeld, het kan een reclame op een auto zijn die voorbij rijdt met een tekst erop als ‘DE RIJKE’, terwijl jezelf geen cent meer te makken hebt. Of een persoon die je 3 x tegenkomt op een dag…biedt hem een kop koffie aan en ga praten. Ik denk dat het universum jullie iets wil laten zien…

4. GEWOONTEBREKER
Ga eens aan de andere kant van het bed liggen. Of stap s’ ochtends eens aan de andere kant het bed uit. Ga op een andere stoel zitten tijdens de vergadering. Neem eens onverwachts een slagroomtaart mee om de dag van vandaag te vieren.

5. WANDELEN
Ga eens alleen een wandeling maken in alle stilte en laat de boel de boel. Let op de blaadjes of de knoppen aan de bomen die op het punt staan open te breken in het voorjaar of in de lente en kijk ook eens naar mooie wolkenpartijen en de toppen van de bomen waar de vogels zitten, hoeveel heb je er gezien? Ook als het regent, stap lekker stevig door de plassen heen zoals je vroeger als kind deed en geniet  van dit moment, wees in het hier en NU. Laat je zorgen thuis…

6. MEDITEREN
Doe een eenvoudige mediatie. Bijvoorbeeld door op je adem te letten. Ga rechtop zitten zodat je wervelkolom vrij blijft en niet tegen de leuning van de stoel rust. Richt je aandacht op je ademhaling, zoals hij in en uit je lichaam stroomt. Adem in en adem uit… Tel je inademing en je uitademing. Observeer hoe je je voelt. Je kunt met het uitblazen van je adem ook dingen loslaten door ze bewust uit te ademen. Na een poosje kunnen je gedachten af gaan dwalen. Als je dit merkt ga dan zonder jezelf iets te verwijten terug naar observeren van de ademhaling. Hou dit 5 minuten vol. Je kunt het overal even doen en voel de weldadige rust die over je heen komt.

7. TEKENEN
Maak een plek in je huis vrij waar je rustig kunt gaan zitten tekenen, zonder gestoord te worden.  Een plek waar niet iedereen constant langsloopt en zich ermee gaat bemoeien of mee wil doen! Zet je telefoon uit en zeg tegen je familieleden dat je een half uur niet te bereiken bent. Leg al je tekenspullen klaar, doe een kaarsje aan (wierook mag ook) en zet als je dat rust geeft een lekker muziekje op. Ga mee met de muziek en ga zwalken op het papier met je ogen dicht (anders ga je weer sturen) Zodra de muziek is afgelopen ben je klaar. Doe je ogen weer open en kijk naar het zo ontstane  lijnenspel.Kijk of je iets in kunt herkennen of is er een stukje dat je aanspreekt. Je kunt het papier ook in 4 richtingen omdraaien en kijken of er op z’n kop iets inziet. Dat ga je verder uitwerken met verf, viltstif tof potlood. Je zult merken dat je dit half uurtje niet ge- pieker-t hebt! ( Kijk naar voorbeeldfilmpjes van mij op de site, ter inspiratie)

BEWUSTWORDING
Al deze tips (en ik heb er nog veel meer) geven je momenten van rust. En van rust momenten krijg je geluksmomenten. Dan heb je geen tijd om te piekeren. Hoe vaak je het doet, dat ligt aan jou. Afwisseling is ook zo’n toverwoord. Daarmee doorbreek je de sleur, de vicieuze cirkel van je leven. Omdat wij gewoontedieren zijn vinden we het vaak lastig om dingen te doorbreken want we zijn het zo gewend. Excuses genoeg! Ik heb er geen tijd voor, het is toch allemaal onzin, dat gaat me echt niet lukken… (Stem van je censor) Zonder bewustwording kun je je gedrag niet veranderen. Bedenk dat piekeren geen enkele zin heeft om tot een oplossing te komen, sterker nog het vreet energie. Je wordt er doodmoe van. Dus ga iets doen om je gedachten af te leiden van het originele probleem. Op deze manier en met afwisslend gebruik te maken van deze 7 tips kom je uit je hoofd en van het ge- pieker- af. Succes.