Wist je dat steeds meer mensen last hebben van Stress. De oorzaken van Stress kunnen heel divers zijn, net als de verschijnselen.
Volgens onderzoekers blijven de cijfers nog steeds stijgen. Gelukkig zijn we tegenwoordig alert op de symptomen en kunnen wij onszelf vroegtijdig waarschuwen zodat we niet Burn-Out raken.  Maar ook van Stress kan de impact op je lichaam en geest groot zijn.

“Ik heb het zo druk, daar heb ik geen tijd voor.” Ik MOET werken! Ik MOET naar de sportschool! Ik MOET naar die verjaardag! Jammer eigenlijk dat wij onszelf zoveel opleggen dat MOET. Want MOET dat nu echt?  En van wie MOET dat?  Realiseer je dat je deze ‘LEEF-tijd’ gekregen hebt om vooral te genieten van het leven. Om ervaringen op te doen, om dingen te ontdekken, om je horizon te verbreden… Echter de meesten van ons werken hard en veel voor het geld, om alle ballen in de lucht te kunnen houden En tegen de tijd dat ze doodmoe zijn, dan gaan ze gelukkig op vakantie. Om vervolgens weer van alles te MOETEN…

Hoe breng jij weer balans in je leven?
Door kleine veranderingen toe te pasen in je dagelijks routine en om te kijken in welk gebied van je leven je de meeste stress voelt. Doe dit met geduld, neem er de tijd voor en neem baby-stapjes. Ik werk aan de hand van het NLP – model de logische niveau’s, in mijn praktijk en ik zal ze hieronder even kort noemen. Als je begint neem dan een onderwerp per keer. Dus niet alles tegelijk, of door elkaar. Want dan zie je door de bomen het bos niet meer…en dan wordt je weer gestrest!!

Omgeving; Gedrag; Vaardigheden; Overtuigingen; Identiteit; en als laatste wat is je Missie en je Doel in het leven? Ik ga ze kort even uitleggen.

OMGEVING:
Om rust te krijgen in je hoofd is het heel goed om te beginnen met je omgeving. Kijk eens om je heen in je huis/ werkplek? Wat valt je op? Overal stapeltjes of rommel? OPRUIMEN! Misschien heb je wel eens gehoord dat het opruimen van je huis of de ramen zemen, ook je hoofd opruimt zodat je weer helder kunt zien waar je mee bezig bent en of je dat nog wel wil… een opgeruimd huis helpt je te relaxen. En hoe zit het met je werk? Heb je hier nog zin in? geeft het je voldoening of geeft het stress en kom je doodmoe thuis van je werk… Mijn advies: Ga op zoek naar iets anders!

GEDRAG:
Hoe is jouw gedrag ten aanzien van je omgeving/ je werk? Geef je graag anderen de schuld als het niet lekker loopt? Ken je de uitspraak: ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf… Dus kijk naar je eigen gedrag en laat dingen los. Alleen door los te laten schep je ruimte om weer nieuwe dingen toe te laten. Wat doe je in je vrije tijd? Wist je dat wij gemiddeld 11 uur per dag naar een scherm aan het staren zijn? Voor je werk, tv en social media. Excessieve schermtijd kan zorgen voor obesitas, slapeloosheid en angstgevoelens… Hou het in de gaten! Ga liever een wandeling maken of werken aan je hobby.

VAARDIGHEDEN:
Waar ben jij goed in? Wat doe je zo graag dat je alle gevoel voor tijd verliest. En waar jij energie van krijgt. Tekenen of schilderen werkt rustgevend op je drukke hoofd. Ga je sporten? Wat ook goed is maar dan ben je in je hoofd weer bezig met winnen, prestaties leveren! Je wilt resultaat behalen. Je wilt beter presteren dan de vorige keer. Werkt juist stress in de hand…Ga iets doen waar geen prestatie mee te behalen is, maar wat je gewoon kunt doen. Niet goed of fout.  JUST BE!

OVERTUIGINGEN:
Hier heb je hem: “Ik heb er geen tijd voor ” Dat is een (van de vele) sterke overtuiging! Wat levert het je op? Wat zou er gebeuren als je die eens los zou laten? En tegen jezelf zou zeggen: Ik heb alle tijd van de wereldvoor!  Kijk eens wat er dan met je gebeurd. Heb je last van belemmerende overtuigingen, zoals van; dat kan ik toch niet… het hoort niet! Wees je er bewust van en spreek met jezelf af dat iedere keer als je dat stemmetje hoort ‘ NEE’  zegt ! Ik luister niet meer naar je. Want ik zal je een geheim verklappen, dit is je Censor! En je Censor is dat aapje op je schouder die je van alles in zit te fluisteren. Luister er niet meer naar. Vanaf nu ben jij de baas.

IDENTITEIT:
Leef jij wie je bent? Trek jij je niets aan van wat anderen van je vinden, doe jij gewoon wat jij fijn vindt. Als je straks ( Niemand ontkomt eraan) op je sterfbed ligt wat denk je dan? Had ik nog maar… Of heb je echt en voluit jouw ‘Waarom’ geleefd! Met plezier! Bedenk dat je niet je auto of je baan bent… Wie blijft er over als je niet meer president directeur bent of in een Tesla rijdt… JIJ!

MISSIE en DOEL:
Waar kan ik je s nachts voor wakker maken?  Je kunt deze weer opsplitsen in kort en lange termijn doelen. Schrijf het op en je weet meteen wat je morgen gaat doen!
Je Missie is je Zieleverlangen. Bijvoorbeeld ; Ik eet geen dode dieren.

Met hoofd, Hart en Ziel leven, dat brengt rust en balans in je leven.  Je hoofd heb je om te denken, je hart heb je om te voelen en je ziel heb je om te verlangen.
Weet jij wat je echt gelukkig maakt? Als jij je gave/ je talent kunt leven krijg je vanzelf rust in je leven en voel je je in balans.. Met deze 6 stappen van NLP kun je ballast opruimen en je kernwaarden gaan leven. Al het andere is ballast.

  • VOORBEELDEN:
    De gave van John Lennon was zijn verbeelding en zij talent was het componeren van muziek
  • De gave van Eckhart Tolle is eenheid en zijn talent is het schrijven van boeken.
  • De gave van Moeder Amma is een overvloed aan liefde en haar talent is het wereldwijd opvangen van hen die in nood zijn en hun een liefdevol thuis geven.
  • Mijn gave is creatie en mijn talent is het maken van schilderijen.
  • Wat is jouw gave en talent?  Laat het me weten. Weet je het niet en wil je het graag weten? Maak dan een afspraak met mij en samen gaan wij kijken wat er voor nodig is om je talent te gaan leven!