Stress kan je leven gaan beheersen… Zo erg zelfs, dat je de mooie kanten van het leven niet meer ziet!  Je bent aan het overleven…in plaats van aan het leven. En het rare is dat je het  zelf in het begin helemaal niet eens door hebt! Je blijft maar doorrennen, neemt weinig rust-momenten. Je laat aan je omgeving zien dat je alles onder controle hebt. Nee, jij hebt geen hulp nodig! Je bent perfectionistisch ingesteld, maar soms vraag je jezelf stiekem af hoe andere mensen het toch doen?  Jij zou ook wel een zorgeloos leven willen leiden en plezier willen hebben… Maar de plicht roept! Je kan niet anders…

Ken jij dat gevoel? Heb jij je ook wel eens zo gevoeld, nadat je iets had meegemaakt dat je helemaal onderuit haalde en dat je het zelf niet zag aankomen? Kwam het door een scheiding, een ziekte, ontslag, door het overlijden van een dierbare? Of door je werk en voelde je je vreselijk alleen? Ook al is de aanleiding steeds een andere, het gevoel is hetzelfde!    En op een keer staat je leven stil, je bent opgebrand en kan niet meer…

Ik heb het zelf een paar jaar geleden meegemaakt. Diagnose Reuma! Die sloeg bij mij in als een bom. Ineens verschenen er allerlei scenario’s in mijn hoofd. Dat ik niet meer zou kunnen tekenen of schilderen, dat mensen medelijden met me zouden krijgen of erger nog dat ze niet meer met mij om wilden gaan omdat ik zo’n ziekte had! Dat ik mijn aanstaande kleinkind niet op zou kunnen optillen, dat ik uiteindelijk in een rolstoel terecht zou komen en dat ik eenzaam en alleen weg zou kwijnen tot de dood erop volgt…

Wat gebeurt er nu met je als je dit leest?  Vind je mij overdrijven? Denk je bij jezelf wat een Drama Queen…  tja, dat denk ik nu ook, als ik het zo schrijf! Maar het gebeurd zelfs met mij.  terwijl ik toch al jaren een praktijk heb om mensen te helpen om met deze gedachten af te rekenen! Inmiddels gaat het goed met mij en kan ik prima leven met reuma en mijn kleinkind optillen!

Hoe kun jij nu een andere draai aan je leven geven, als jou iets ergs is overkomen? Ik geloof in de kracht en de waarde van Creativiteit gecombineerd met Mindfulness.  Creativiteit is meer dan knutselen en artistiek bezig zijn. Het is de routine doorbreken en even aan de wereld ontsnappen door iets voor jezelf te gaan doen, waarin je alleen maar bezig bent met welke kleur of vorm je gaat gebruiken. Ik ervaar het dagelijks als ik aan het tekenen ben. Plotseling zijn er een paar uur verstreken… Ik heb geen honger of dorst gehad. Ik was even van de wereld. Men noemt dit ook wel FLOW! Stop met piekeren en ga tekenen! Stop met het herhalen van de zin: ‘waarom moet mij dit overkomen’. Of:’ Ik zie geen oplossing‘. ‘Ik had zo graag gewild dat.’.. Ja ,maar dat is niet zo, dus je moet het anders aan gaan pakken!  Ga tekenen ! Zo kun je je eigen leermeester worden!

Ik werk met de wet van aantrekking. Een boek geschreven door Esther en Jerry Hicks. Hierdoor heb ik ervaren dat als je ergens om vraagt, het je gegeven wordt. Maar het boek ‘The Artist’s Way’, van de schrijfster Julia Cameron is “mijn Bijbel”. De methode die zij beschrijft in haar boek heeft mij (en miljoenen mensen over de hele wereld) veel inzichten gegeven. Echt een aanrader!  Neem de schrijfster van het boek “EAT, PRAY, LOVE” Elisabeth Gilbert. Zij zegt, dat als zij dit boek niet had gelezen haar eigen boek er nooit zou zijn geweest!

Het gaat om de juiste Mindset. Ben jij bereid om een andere draai aan je leven te geven? Durf jij die wereldreis te gaan maken, in een Tiny -House te gaan wonen of dat boek te gaan schrijven?Jij bent de regisseur van je eigen leven. Jij bepaalt! Iedere dag opnieuw.  De kunst is om de oorzaak van je Stress te achterhalen en een Mind-Shift te gaan maken. Anders gaan denken, want daar kan Stress niet tegen! En laat je perfectionistische instelling los, daar is niemand mee gebaat.

Alle ervaringen die jij in het verleden hebt gehad, en die je op dat moment veel Stress hebben opgeleverd maken je tot de persoon die je nu bent. En zeg nou eerlijk als je erover nadenkt hebben deze ervaringen je vast wel iets moois gebracht. Misschien wel nieuwe vriendschappen, ander werk of andere waardevolle dingen.

Daarom is het goed om je ervaringen te delen met anderen. Het delen van je zorgen of je verhaal vertellen is goed voor de verwerking voor jezelf maar ook goed voor anderen, die zich misschien weer herkennen in jouw verhaal, of hier kracht uit kunnen putten. Ik weet hoe moeilijk het is om je kwetsbaar op te stellen. Maar doe het. Kies iemand uit die je vertrouwt en weet dat jouw verhaal bij hem of haar veilig is. (zoals ik nu aan jou heb gedaan, ha ha) vraag ze vervolgens wat zij zouden doen in jouw situatie en bedank ze voor hun tijd! Weet dat je er niet alleen voor staat! Mensen willen je graag helpen! Ik ook.

Iedere laatste zondag van de maand geef ik een Thema-Workshop, waarin we gaan schilderen, tekenen en gesprekken voeren over het leven!  Kom je ook? Van 10.00 tot 16.00 uur. Geef je wel van te voren op. Creativiteit & Mindfulness gaan we delen! Ben jij er ook een keer bij?  Gewoon DOEN!  groet Rita.