Morning Pages schrijven… Hoe doe je dat nou?

Dat ga ik je in dit Blog haarfijn uitleggen. In de volgende twee Blogs vertel ik je wat je nog meer kunt doen om je eigen inspiratie terug te vinden. Dit, om het mooiste leven voor jezelf te gaan leven. Het enige wat je hoeft te doen is deze 3 stappen te volgen!
* OCHTENDPAGINA’S ofwel Morning Pages (beginnen we vandaag mee)
* KUNSTENAARSAFSPRAAKJE (Volgende keer)
* SYNCHRONICITEIT(daarna)

We beginnen met wat ochtendpagina’s zijn en waarom het zo goed voor je is.
Elke ochtend schrijf je 3 pagina’s vol met wat er zoal in je opkomt. Deze methode, om je blokkades op te heffen, is jaren geleden bedacht door de Amerikaans schrijfster Julia Cameron. Ook al weet je niks te schrijven, ga het doen want al schrijvend kom je bij de kern van de zaak… “Weer een nieuwe dag. Ik weet niks te schrijven. Ik moet  om 10.00 uur weg voor de afspraak bij de tandarts…” Je zou het een soort ‘Brain drain’, kunnen noemen, je laat je hoofd leeglopen. Het fijne is dat je het niet fout kunt doen: Die dagelijkse ochtendkronkels zijn niet als Kunst bedoeld en hoeven niet mooi te klinken. Vaak zijn ze onsamenhangend of zitten ze vol zelfbeklag of herhalingen. Prima! Als je dat gedoe niet op zou schrijven, zou het maar in je hoofd blijven hangen en dat geeft het gevoel dat je hoofd ‘vol’ zit. We zeggen dan vaak dat je even rust moet nemen om je hoofd leeg te maken..

Echter als je jezelf ertoe aanzet om echt elke ochtend voordat je opstaat 3 bladzijden vol te schrijven wat in het begin best heel lastig is, kom je er vanzelf achter dat je dag na dag zit te klagen over een bepaalde situatie zonder er constructief iets aan te veranderen. Het gevolg is dat je zelf een oplossing voor je probleem gaat bedenken. Die ochtendpagina’s helpen je ook om voorbij je innerlijke criticus te komen. We hebben allemaal in meer of mindere mate last van onze innerlijke perfectionist, die ons steeds lastig valt met negatieve opmerkingen, als wij juist iets positiefs willen gaan doen.  Door elke ochtend te schrijven, kom je voorbij die negatieve gedachten en dichter bij waar het om gaat in je leven, LEVEN!

Hoe het werkt:
* Zet je wekker iedere ochtend een half uur vroeger dan anders. Ga rechtop zitten, pak je pen en begin met het schrijven in je A4 dagboek (Dummy, witte boekhandel) Schrijf 3 Ochtendpagina’s (Morning pages, MP’s)
* Het beste is het om te doen voordat je aan je dagelijkse taken begint.
*Schrijf over alles wat er in je opkomt, hoe onzinnig het ook mag lijken. Schrijf vlot door.
*Dit is geen schrijfoefening, maar een vorm van meditatie. Het hoeft dus niet mooi, foutloos of samenhangend. Niemand hoeft het te lezen.
*Als gedachten je afleiden schrijf die dan op. Als je niets meer weet te schrijven, schrijf dan op dat je niks meer weet, net zo lang totdat er weer een gedachte opkomt.
*Bij de BBC wordt het schrijven van de MP’S inmiddels door de organisatie aangemoedigd!

Waarom dit zo goed is:
Omdat je door het schrijven van de MP’S allerlei pieker-gedachten van je af schrijft, zodat die je niet meer in de weg zitten. Ook je innerlijke criticus snoer je hiermee de mond. Tevens brengt het schrijven je in contact met de fascinerende wereld van hoe je brein werkt. Bovendien vraagt elke dag eerder wakker worden om te schrijven een behoorlijk commitment; dat alleen al werpt zijn vruchten af.

Mocht je interesse hebben om hier samen met een groepje gelijkgestemden aan te werken laat het mij dan weten. Of kijk op mijn site bij WORKSHOPS onder het kopje The Artist’s Way, voor meer INFO.
Zodra er 3 dames zich hebben opgegeven laat ik het je weten en gaan we starten.