Ik ben het levende bewijs dat Mindfulness werkt. Zelf heb ik meerdere malen in een Burn-Out gezeten en de zin die mij het meest geholpen heeft om eruit te komen is: ‘Ik ben helemaal hier’. Het is een zin die ik geleerd heb op een van mijn vele coach-opleidingen. (Avatar) De valkuil van perfectionistisch ingestelde mensen is dat ze alles (beter) zelf willen doen en dat ze dingen niet makkelijk uit handen kunnen geven. Zo ontstaat er op enig moment in je leven chaos in je kop. Je hebt zo’n lange lijst van dingen die je nog moet (van wie) doen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je bent nooit echt klaar. Herkenbaar?

TIPS:
* Als je koffie drinkt, drink koffie
* Als je eet, eet
* Als je naar de keuken loopt om iets te pakken, denk aan datgene wat je wilt gaan pakken (Anders sta je daar van … wat wilde ik nou eigenlijk pakken)
* Als je ergens naartoe loopt, voel je voeten op de grond
* Als je naar muziek luistert, dompel je er helemaal in onder, zonder aan de boodschappen te denken

Mindfulness zorgt ervoor dat je weer de regisseur van je eigen leven wordt. Dat dingen je niet overkomen, maar dat jij beslist. Met de zin. ‘ Ik ben helemaal hier’,  geef jij je hersenen het sein dat je iets aan het doen bent op dit moment. Niet 100.000 dingen tegelijk! Nee, op dit moment ben je aan het luisteren, of eten of telefoneren en verdere gedachten ban je uit. Dominante gedachten die ervoor zorgen dat jij je opgejaagd voelt, omdat er nog zoveel gedaan moet worden, zet je als het ware uit. Vergelijk het met het uitzetten van de radio. Ineens is het stil. Rust… dat vertaald zich naar een oase van rust in je hoofd.

‘Piekeren is de verkeerde kant uit fantaseren’

Piekeren absorbeert al je aandacht en concentratievermogen, met als gevolg dat je als een soort slaapwandelaar door het leven gaat. Vooral na het verlies van een dierbare zie ik vaak dat mensen hun kwetsbaarheid niet durven laten zien en net doen of ze nergens last van hebben. Terwijl ze er de hele dag aan denken.  Maar ook als je door gezondheidsklachten niet meer kan werken en je je (terecht) zorgen maakt  En zo zijn er nog meerdere momenten in een mensenleven waardoor je onderuit gehaald wordt door je  malende gedachten!

Wees je er bewust van. Bekijk je gedachten eens kritisch en vraag jezelf af waar het over gaat? Spreek die gedachte uit aan een dierbaar persoon, waarvan je zeker weet dat zij er serieus mee omgaat. Dat lucht vaak al op.  En neem je gedachten niet zo serieus. Het zijn maar gedachten… en je bent je gedachten niet! Je HEBT gedachten, maar BENT ze niet. Dat is het verschil. Als je je daar bewust van bent kun jij zelf bepalen hoe je je voelt en wat je doet. dat geeft rust in je hoofd.

Als voorbeeld vertel ik altijd het volgende verhaal:
Stel, jij bent op een mooie zonnige dag een strandwandeling aan het maken en je voelt je helemaal gelukkig en blij. Je gaat volledig op in het ruisen van de zee en de zon die daar op schittert. En dan opeens gil je het uit van de pijn. Als je naar beneden naar je voet kijkt, zie je dat je in een stuk glas bent getrapt. Je grote teen bloed en het doet zeer…je hebt op dat moment pijn in je teen, maar verder ben je gezond en het is nog steeds mooi weer, echter jij ziet het niet meer! Het enige waar je nog aan kan denken is dat jij pijn hebt en dat je dag ver-ziekt (mooi woord) is… Ook weer die gedachten, die je op deze manier ongelukkig maken.

Hoe zet je die gedachten, die maar rond blijven malen in je hoofd, en waardoor je je steeds ongelukkiger gaat voelen nu uit? Door je gedachten af te leiden. In het geval van die bloedende teen, kun je in het zand gaan zitten en tegen jezelf zeggen, wat vervelend dat dit nu gebeurd is, maar kijk eens wat een mooie dag het is, ik ga mijn stemming er niet door laten verpesten. Pleister erop en doorrrr. Wat je dan doet, op zo’n moment is je realiseren dat je helemaal hier bent, met de pijn. Je bent je er tevens bewust van dat het slechts een oponthoud in de tijd is. Door het aandacht te geven, lost het probleem zich vanzelf op. Zo creeer je weer ruimte  om er op een andere manier naar te kijken en ververs je als het ware je hersencapaciteit. Ze worden bewust afgeleid van het gepieker, van de pijn.  Waardoor jij weer op adem kunt komen.En weer kunt genieten van de dingen om je heen.

Een andere manier om je gedachten af te leiden is om een tekening te gaan maken. In al mijn (Online) workshops geef ik je daar voorbeelden van. (Voorbeelden ook op mijn site) Door het maken van zo’n tekeningetje leidt je je gedachten af en de blijdschap en het plezier die je dat geeft, zorgen ervoor dat je lichaam het stofje Serotonine aanmaakt, wat het gelukshormoon is. Op deze manier maak je je zelf van binnen uit beter. Je realiseert je dat je helemaal hier bent, in dit moment, het hier en nu. Zonder gedachten, zonder dat je aan andere dingen denkt. En dat is het geheim om niet gestresst te raken en hoe je je hoofd uit te zetten. DE manier om niet in een Burn -Out terecht te komen. Veel succes. Doen he?! groet Rita.