Gedurende de dag kun je allerlei stressvolle momenten meemaken. Sommige heftig, zoals een ruzie met je partner bijvoorbeeld. Maar veel vaker komt het door kleine irritaties, die ongeziene stress- pieken veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan te laat komen op een afspraak omdat je opgehouden werd door een telefoontje van iemand die maar door bleef ratelen en je er niet tussen kon komen. Een lange rij bij de kassa, omdat zij net een nieuwe kassarol moest vervangen wat niet lukte…terwijl jij je (klein) kind uit school moest halen. De batterij van je ‘computer – muis’, aangeeft vervangen te moeten worden en jij geen nieuwe batterijen in huis hebt, dus naar de winkel moet, maar omdat je dat artikel voor vijf uur ingeleverd moet hebben er niet genoeg tijd overblijft om het dan in alle rust verder af te schrijven…

Allemaal situaties waarin je jezelf mee laat slepen door de emoties die het gebeuren veroorzaakt. Een makkelijk geheugen steuntje voor deze situaties is om tegen jezelf te zeggen: “Ik heb een probleem, (of noem het liever een uitdaging) maar ik ben het niet!  Hoe ga ik dat oplossen?”

Alleen al door dat zinnetje tegen jezelf te zeggen geef je jezelf toestemming het probleem op een andere manier te bekijken. Daarnaast is het goed om je aandacht te richten op je ademhaling. Adem rustig door in je buik. De oplossing kun je alleen maar verzinnen als je rustig bent van binnen. Wat je op zo’n moment eigenlijk doet is creatieve banen in je bewustzijn creeren! En als je creativiteit dan te voorschijn komt ben je in staat om oplossingen te bedenken zoals in de voorbeelden:

  • Mag ik je even onderbreken? Ik wil het graag allemaal horen maar …
  • Vragen aan de eerstvolgende in de rij of je even voor mag omdat je maar 1 boodschapje hebt en je kind op je staat te wachten bij school.
  • Je buurvrouw bellen om te vragen of zij 2 batterijen voor je heeft. Die je de volgende dag in alle rust gaat kopen en dan aan haar terug geeft.

Het zijn ‘Creatieve Oplossingen’,  die je ingegeven worden omdat je je van binnen rustig bent en je je in balans voelt. Je laat je niet snel van je stuk brengen. Hoe komt dat?

Dat komt door oefening, iedere dag minstens een half uur tekenen of schilderen werkt helend, als een soort van ‘pilletje van de dokter’. Het maakt het stofje Serotonine aan wat het gelukshormoon is. En jij weet ook, dat hormonen je stemming kunnen bepalen. Want als denken verandert in piekeren veroorzaakt dat problemen en stress.

Door Creatief bezig te zijn kom je uit je hoofd en tot echte ontspanning. En dat noemen we FLOW.  Volgens Wikipedia is Flow een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in haar bezigheden.  Volgens de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi die er onderzoek naar heeft gedaan en er een boek over heeft geschreven, zeggen mensen dat ze het hadden over de metafoor; Als een stroom die hen meevoerde… ( Go with the Flow is iets anders!  Dat is meedoen met wat anderen willen dat jij doet zonder je daar tegen te verzetten)  Als je in Flow bent, dan verlies je alle gevoel voor tijd, je bent volledig geconcentreerd bezig, je hebt geen honger of dorst en na afloop wordt je beloond met een gelukzalig gevoel. Klopt! Dat is het stofje Serotonine!

Conclusie van dit verhaal; Iedere dag een half uur tekenen schilderen ontspant en laad op.  Neem de beslissing om dit iedere dag te gaan doen. Geloof mij het werkt beter dan een hele avond TV kijken. Wanneer ga je beginnen?