Een van de instrumenten die ik aanraad om een Mindful leven te leiden is het Kunstenaarsafspraakje. Een term die ik overgenomen heb uit het boek ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron. (Zoals jullie weten ben ik groot Fan van dit boek) We leven momenteel in een rare tijd, met het Corona-virus dat steeds de kop opsteekt. En daar kun je angstig van worden, of zelfs geraakt als je je werk niet meer kunt uitoefenen. Maar ook in simpele dingen zoals verjaardagen vieren, winkelen of boodschappen doen worden we beperkt. We leven in een anderhalve meter samenleving met #mondkappennou! (uitspraak Saskia Noort)

Waarom schrijf ik een Blog over het Kunstenaars-afspraakje?
Omdat het een van de manieren is om in contact te komen met je diepere wezen. Je innerlijke Zelf, je innerlijk weten. Want in feite zijn we allemaal (levens) Kunstenaars op zoek naar de diepere betekenis van ons leven. Vragen als ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik met (de rest) van mijn leven, zijn momenteel actueler dan ooit. Hoe nu verder…
Het Kunstenaarsafspraakje is een hele mooie manier om je bewust te worden van je creatieve vermogens. Een gebied waar je lang blind voor was. Vroeger was je misschien heel creatief, maar door de jaren heen is je creatieve kanaal wellicht dicht geslipt. Dan is het hoog tijd om het nu weer te openen. Met het Kunstenaarsafspraakje open je jezelf voor inzicht, inspiratie en leiding.

Wat is een Kunstenaarsafspraakje nu precies?
Een kunstenaarsafspraakje is een afspraak met jezelf!  Een keer per week zet je een kruis door je agenda en ga je die tijd invullen voor jezelf.  Het mag een uur of een hele middag zijn, dat bepaal je helemaal zelf. Het is de tijd om je innerlijk Kunstenaar te voeden. Het kan een uitstapje zijn of iets anders, het is een afspraak met jezelf die je van te voren plant en je doet hem helemaal ALLEEN!  Alleen je kunstenaars-kind mag mee. Dus geen vriend/innen, kinderen, geliefdes, niemand. Alleen jij. En stop nu niet meteen met lezen!!!
Want als jij nu meteen denkt dat dat niet gaat lukken, omdat je je dat niet kunt veroorloven, omdat je daar simpelweg de tijd niet voor hebt…zie dat dan als een soort van verzet van je Censor. (het aapje op je schouder) Die ziet kwaliteitstijd met jezelf helemaal niet zitten en verzint allemaal uitvluchten, waardoor je het niet doet. Of luister jij niet naar hem?

Het gaat erom dat je je verbeelding weer op laat bloeien. Dat kan zijn door een wandeling te maken in het bos of aan het strand. Het kijken naar een mooie zonsondergang. Door je even terug te trekken op je werkplek om een tekening of schilderij te maken, muziek te maken, te luisteren, of om een stukje te schrijven. Maar het kan ook zijn om even helemaal niets te doen en zomaar te gaan zitten en zoveel mogelijk bewuste gedachten aan te bieden over dingen die nu belangrijk voor je zijn, die spelen in je leven. En als we merken dat we gedachten wijden aan dingen die we niet wensen  (gedachten die altijd vergezeld gaan van negatieve emoties) zouden we daar meteen mee op moeten houden en opzoek gaan naar een beter- voelende manier om aan dat onderwerp te denken. In de loop van de tijd zal je alles zien verbeteren. Je merkt dat je meer in harmonie gaat leven. Positieve gedachten zorgen voor een actieve vibratie in je denken. En dat maakt het stofje Serotonine aan, het ‘Gelukshormoon’ wat we juist in deze tijd zo goed kunnen gebruiken. Want jij weet net als ik, dat je vanuit een ontevreden, angstig gevoel geen betere wereld voor jezelf en anderen kunt creeren.

Pas als je merkt dat je verbeeldingskracht weer opbloeit, begin je aan te sterken en zal je creatieve kanaal zich langzaam gaan openen. Hierbij laat je je hoofd uit staan en spreek je je voorstellingsvermogen aan. Weet jij dat wij 2 talen spreken; die van het hoofd en die van het hart. Naar welke luister jij? Met dit stukje hoop ik, dat ik je duidelijk heb kunnen maken dat het van wezenlijk belang is om tenminste een keer per week een afspraakje met jezelf te maken, om je kunstenaarskind te voeden en zo je creatieve bron te vullen.  Rita.

 

Fantasie, verbeeldingskracht vergt treuzelen – langdurig doelloos rondhangen, lanterfanten en aanrommelen…

Brenda Ueland