Ik kan me de tijd niet heugen dat ik me verveelde. Misschien vroeger als kind, als ik niet buiten kon spelen omdat het koud en nat was en er geen vriendinnetje was om mee te spelen.. maar dat is heeeel lang geleden. ‘Niks-momentjes’, waarin je in de verte zat te staren en je intens verveelde omdat je werkelijk niet wist wat te doen, ik kan het me niet meer herinneren. Jij?

Ik heb altijd wat te doen; Telefoontjes, Instagram, Pinterest, oppassen, afspraken, lezen, tekenen, schilderen, collages maken, musea bezoeken, workshops volgen en geven. Ga zo maar door…   Er is altijd wel iets te doen, te lezen of TV kijken… Dit heb ik zelf tot het minimum beperkt, want wat krijg je een bak ellende binnen via de TV… en dan die zogenaamde wetenschappers die er allemaal een andere mening op na houden zodat je niet meer weet wie je nou moet geloven. Informatie overload noemen we dat. Dit opgeteld met je dagelijkse zorgen om je kinderen, je gezondheid, het bijhouden van je relaties, sportschool of Yogalessen, die je niet mag missen. Kortom het is veel voor een mens in deze tijd. En daarom raad ik je aan om eens te gaan lummelen… Gewoon alle social media uitzetten, gewoon alleen zijn met jezelf. Het Kunstenaarsafspraakje voor deze week is dus Lummelen!

Machiavelli (1461- 1527) een Italiaans Filosoof zei: ” Het ergste wat je kan overkomen is niet je zorgen- maken, armoede-verdriet- zelfs de dood- maar verveling!
De dikke van Dale omschrijft verveling als volgt: Onaangenaam gevoel van leegte, zodat de tijd langer lijkt. Let op het woord onaangenaam…
Want Erik Scherder vertelde in een intervieuw in de Trouw: Als je niet veel te doen hebt, is dat een seintje aan je hersenen voor het  zgn. “Default mode network”. Spontaan op nieuwe gedachten komen als je steeds prikkels krijgt gaat je niet lukken.. dan krijgen je hersenen geen rust, dan zul je nooit die Eureka momenten krijgen. Dus ook hij is, net als ik, voorstander van lummelen, om ruimte in je hoofd vrij te maken, zodat er weer plek is voor nieuwe ideeen.

Nadat ik terugkwam uit Frankrijk waar ik samen met mijn collega/vriendin, Gerda Meijer van #tekenwijzer, de Workshop The Artist’s way, had gegeven was ik moe. In deze week heb ik alles gegeven wat in mij zat om de deelnemers een fantastische week te bezorgen, dat was gelukt en daar was ik blij om. Ik voelde me net als een hardloper die door de Finish lijn loopt en ter aarde valt. Hij had alles gegeven om de Finish te halen.
Ik ben vroeg gaan slapen en de volgende dag ben ik gaan lummelen… Ik heb die dag echt helemaal niks gedaan. Ik heb me helemaal overgeven aan dat gevoel van niksen. De hele dag doen wat me op dat moment te binnen schoot, zonder vooropgezet plan. En dat was me toch heerlijk…  Ik voelde dat mijn hoofd steeds leger werd. Ik voelde me vredig en rustig. Toen ik de volgende dag wakker werd en onder de douche stond, kreeg ik een geweldig ID. Of zoals Erik Scherder het noemt, een Eureka – moment. Hier lezen jullie binnenkort van alles over. Voor nu laat ik het hierbij. Ik vertel je dit om aan te tonen dat het werkt. Lummelen maakt als het ware nieuwe banen aan in je hersenen waardoor het weer gaat stromen.

Als je graag zou willen gaan lummelen maar je weet niet (meer) hoe? Dan geef ik je hierbij een paar tips:
Zorg dat je minstens 1 uur alleen bent (een hele dag zou beter zijn). Zet alle sociale media uit. Neem kop thee, koffie of wijn en ga in een luie stoel zitten. Kijk naar de wolken, luister naar de regen die zachtjes tikt op je zolderraam, of geniet van de strak blauwe lucht. En kijk wat er dan gebeurd.. Iedere gedachte die je krijgt, blaas je weg. Misschien val je in slaap zoals op de afbeelding, geef er aan toe. Maar misschien ga je wel in je huis rommelen of planten verzorgen, alles mag zolang het maar niet MOET.  Neem jezelf voor als de tijd van lummelen erop zit om dat gevoel mee te nemen naar de volgende dag en hou het zolang mogelijk vast. Zet volgende week weer afspraak met jezelf in je agenda, om te lummelen.. Het ultieme Kunstenaarsafspraakje!!

I don’t want to be alone… I just want to be left alone… uitspraak Audrey Hepburn

Ik hoor graag of het gelukt is, groet Rita