In dit Blog, ga ik het hebben over de Mandala. Vele jaren geleden, tijdens mijn opleiding aan het Instituut voor Klank en Vorm van Lisa Borstlap (mijn grote voorbeeld) kwam ik voor het eerst in aanraking met het mandalatekenen en meteen heeft het mijn hart gestolen. De veiligheid van de cirkel, waarin je werkt was iets magisch voor mij. Het voelde zo natuurlijk om erin te werken, dat ik er de 10 jaar die volgde op mijn opleiding als Kunstzinnig Therapeut, alleen maar mee werkte. Naast een op een sessies, heb ik vele cursussen gegeven. Allereerst in1995, in Krimpen aan den Ijssel bij het NUT, tot nu toe in mijn Thuis-Atelier. En de laatste 2 maanden tijdens het geven van een gratis Online Workshop ‘Creatief Koffie- momentje’ kwamen ook veel oefeningen in de cirkel voorbij.

Juist in deze tijd is het goed om mandala’s te gaan tekenen, denk ik. De meesten van ons leven momenteel in onzekerheid, hebben angst, zorgen, zijn ziek, hebben verdriet of voelen zich eenzaam. Het werken in de cirkel voelt vaak als thuiskomen, als een veilige plek. In de cirkel, je eigen binnen ruimte, mag je weer spelen. Daar ben jij de baas. Jij bepaalt. Door de cirkelrand kun je je afsluiten voor wat er buiten die cirkel gebeurd. Maar het heeft geen directe invloed op je, want jij zit veilig in je eigen ‘bubbel”. Zo leer je ook jezelf kennen. Vooral als je iedere dag een kleine mandala zou maken gedurende een maand. Uit wat je getekend hebt kun je opmaken hoe je gemoedstoestand is. Zo kun je je eigen coach worden.

Scheppend bezig zijn is het geboorterecht van ieder mens. Alleen zijn we onderweg die kracht kwijtgeraakt … waardoor je denkt dat het niets voor je is. Mandala’s ontwerpen kan iedereen. Met 1 voorwaarde: je doet het puur en alleen voor jezelf, niet om er waardering van anderen voor te krijgen. Ze zijn bedoeld als innerlijke groei. Hierdoor ga je een diepe verbinding aan met de tekening. Vanwege de symboliek die je vaak  tegenkomt in je mandala kun je de verbinding maken naar je dagelijks leven. Zo leg je verbanden. Vaak weet je zelf precies wat er bedoeld wordt. Statisch of dynamisch bijvoorbeeld. Zit je vast in patronen of durf jij uit je comfort zone te stappen. Ben jij sterk genoeg om de buitenwereld aan te kunnen. Daar weet ik nog een leuke oefening voor.

Symbolen zijn net als verkeerstekens. Zij wijzen je de weg…denk bijvoorbeeld naast het symbool van de cirkel en de stip aan het vierkant, de Lemniscaat, golfbeweging, spiraal. Het zijn allemaal oersymbolen, die je doen denken aan dansen, steenkringen zoals Stone Henge, de roosvensters in kerken en in de architectuur, maar ook in rituelen. En vergeet niet de Krachtschilden die de medicijnvrouwen in de Indianen cultuur maakten. Traditionele mandala’s gericht op onze eigen groei gekregen van mensen die ons voorgingen op aarde en die het aan ons van generatie op generatie hebben doorgegeven.

Het maken van je eigen mandala, getekend op papier of geschilderd op een houten bord is indrukwekkend. Niet alleen omdat de afbeelding mooi en uniek is, maar ook vanwege het feit wat het bij mensen op gang brengt. Ze gaan nadenken over zichzelf, krijgen zelfvertrouwen en voelen zich weer verbonden met de natuur. Iets wat we in de loop van ons leven zijn kwijtgeraakt. De natuur,  Moeder Aarde die ons zoveel gegeven heeft en waar wij met z’n allen zo slordig mee om zijn gegaan. Alleen dat idee verdiend het om je meer te verbinden met de natuur middels het mandalatekenen.

Boeken die hier veel meer over vertellen zijn: Lynn Andrews; Medicijnvrouw. Auel; Stam van de Holenbeer, Greetje Molenaar; Beginnen met mandalatekenen. Carl Gustav Jung; Symboliek in de mandala. Danka Husken; De mandala als helend beeld. Suzanne Fincher; Mandala’s beeldentaal van de ziel. En nog veel meer.

Voor het deelnemen aan een van de jaartrainingen of een mandala-workshop van 1 dag zie de agenda. Bel mij gerust voor meer info, Rita

https://youtu.be/ct-rWtYLVAM

 

.