Dit moment is de enige tijd die er is…
Mindfulness is vandaag de dag nog steeds actueel, ook al is het al meer dan duizend jaren oud.  Vaak wordt het, ‘het hart van de Boeddhistische meditatie’ genoemd. In essentie gaat het erom, dat je meer aanwezig bent in het leven dat je nu leeft en minder bezig bent met de toekomst en vooral om minder te oordelen. Mark Williams en Danny Penman schrijven in hun boek ‘Mindfulness’, dat het een ‘Way of life’ is en dat je het beoefent door het toe te passen in je dagelijks leven. Zelfs als je je neus breekt…

Mensen die mij volgen, weten dat ik mezelf de laatste jaren bezig hou met Creatieve Mindfulness. Het lukt mij beter om mij helemaal HIER te voelen, via creatieve werkvormen, dan met de aandacht alleen op mijn ademhaling te richten. Normaal gesproken gaat mij dat goed af.  Maar afgelopen zomer gebeurde er iets in mijn leven, dat een zware les voor mij was.

Ik ben gevallen en heb mijn neus gebroken.. (Als je goed kijkt op de foto kun je het nog zien) Nou ja mijn neus, het tussenschot van mijn neus. Echter omdat ik net op vakantie was gegaan, heb ik me er weinig zorgen overgemaakt. Ik dacht dat het wel mee zou meevallen en vanzelf weer aan elkaar zou groeien. Dat klopt inderdaad, alleen wist ik niet dat het tussenschot naar mijn andere neusgat was gevallen en dat het daar is vast is gaan zitten. Met als resultaat dat ik uiteindelijk maar door 1 neusgat adem kon halen…

Afijn, na mijn vakantie ging ik naar de specialist en die zag dat het geopereerd moest worden. Helaas stond was er een wachtlijst van een half jaar .. gelukkig kon ik na 3 maanden geopereerd worden. Dat is nu 2 weken geleden.

Waarom vertel ik je dit verhaal, om je te laten zien dat ieder ongemak die je in je leven tegenkomt wellicht ook een les voor je kan zijn. In mijn geval gaf het Universum mij hiermee een waardevolle les in Mindfulness. Want door het breken van die neus werd ik gedwongen om in het moment te leven. Want ik kon niks anders. Voor de operatie had ik het vaak benauwd, vanwege dat ik maar door 1 neusgat kon ademen, waardoor ik het rustig aan moest doen. En na de operatie, waar nog eens een infectie bij is gekomen en ik vreselijke pijn kreeg, kon ik helemaal niks meer doen. Ik leerde dat ik geduld moest hebben, omdat ongeduldig zijn mij niks zou opleveren en dat ik vertrouwen moest hebben dat het goed zou komen, en accepteren dat het nu eenmaal zo was, zonder te oordelen. Dus alles bij elkaar heb ik deze zomer een echte praktijkles Mindfulness gehad, het enige wat ik kon doen was mijn situatie te accepteren.

Nu sinds een paar dagen kan ik weer volledig gebruik maken van mijn beide neusgaten en realiseer ik me hoe belangrijk een neus is. Dat je zonder er bij na te te hoeven denken gewoon kan ademen… dat is echt een hele ver-adem-ing!

Hieronder geef ik je de basis tools voor een Mindful leven:
* Niet oordelen
* Geduld hebben
* Opnieuw beginnen
* Vertrouwen
* Niet streven
* Accepteren
* Loslaten