Waarom zou je een pauze momentje inlassen in je dagelijkse leven?
Mensen die mij volgen zien mij deze term vaker gebruiken. Wat bedoel ik hier nu precies mee? Ik ga het je uitleggen.

Gedurende de dag kun je allerlei stressvolle momenten meemaken. Soms heftig, zoals een knallende ruzie met je partner, maar veel vaker zijn het juist kleine irritaties die ongezonde stresspieken veroorzaken. Teveel van deze pieken op een dag kunnen ervoor zorgen dat jij je steeds prikkelbaarder gaat voelen. Ik zal je een voorbeeld geven: De bus die net voor je neus wegrijdt; een collega die je niet vertrouwd; de rij voor de kassa die lang is en waarvan dan opeens ook nog de kassa rol vernieuwd moet worden en omdat de cassiere er nog niet zo lang werkt en niet weet hoe dat moet, roept zij de hulp in van een collega, maar die is nog bezig met een andere klus, dus moet zij en allen die in de rij staan maar wachten, terwijl jij een afspraak hebt en op hete kolen staat… herken je dit? Dat zijn die kleine stress momenten die veel energie kosten. Het maakt het hormoon Cortisol aan. Dit hormoon helpt je in een levensbedreigende situatie wanneer je snel moet acteren, bijvoorbeeld omdat je achterna gezeten wordt door een bloeddorstige leeuw.  Dit zorgt ervoor dat alle alarm bellen in je lichaam gaan rinkelen en je ongekende moed laat zien. Na afloop stort je uitgeput neer, maar je hebt jezelf wel gered. Echter teveel van dit soort situaties maakt het hormoon Cortisol aan en die kan je ziek maken.  Het tegen “gif” is het Geluks-hormoon Serotonine, Dopamine of Oxytocine (knuffelhormoon, wat we nu zo missen in deze Corona -tijden).

Hoe maak je het ‘Geluks-hormoon’ aan?
Door je even terug te trekken om een moment voor jezelf te nemen. Zodat jij aan de zijlijn van je leven gaat staan. Doormiddel van een tekeningetje te maken zoals ik ze voorschrijf. Dan ben je even van de wereld af. Je zet op zo’n moment als het ware je hoofd uit. Zoals de knop van de radio. Er is dan geen ruis meer op de lijn. Door geconcentreerd de tekening te maken heb je geen tijd om ergens anders aan te denken. En bij deze manier van tekenen gaat het er ook niet om dat het mooi moet zijn! Dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken. Nee integendeel, het gaat er juist om dat jij je leven weer in eigen hand kan nemen. In plaats van dat je van de ene naar de andere (Stressvolle) situatie aan je eigen leven voorbij rent. Zodat je s’avonds niet buiten adem op de bank ploft, met een glas wijn en stomweg voor de tv gaat zitten zappen omdat je nergens anders meer zin in hebt, omdat je uitgeput bent… ( net zoals met die leeuw die achter je aan zat)

Ik kan je echt beloven, omdat ik uit eigen ervaring spreek, dat deze aanpak werkt! Vele honderden mensen die dit reeds hebben geintegreerd in hun leven, hebben veel meer plezier in hun leven gekregen. Als je gaat werken met mijn ‘Creatieve Mindfulness Methode’,  waarin ik je ‘creatieve- pauze-momentjes’ leer maken, zul je binnen een paar weken merken dat je er baat bij hebt. Je wordt weer die rustige, liefdevolle vrouw die je vroeger was en niet die gestresste kip die je nu bent. Dus waar wacht je nog op. Ga tekenen. Vooral voor ons vrouwen is het belangrijk om een voorbeeld functie in te nemen. Voor alle mannen, kinderen en ouderen waar wij mee werken/ leven, zal het een enorme geruststelling zijn dat jij je niet gek laat maken door alles wat er om je heen gebeurt. Als jij je af en toe maar even terug kan trekken om een pauze-momentje voor jezelf te creeren. Zodat je je hoofd leeg kunt maken, om je daarna weer fris en vrolijk te kunnen storten in de hectiek van alle dag.

Wil jij ook meer Serotonine aanmaken? Maak dan dit tekeningetje op een correspondentiekaartje met een balpoint of zwarte viltstift. Als je er in het midden een woord of spreuk in wilt zetten hou die ruimte dan vrij en zet de tekst er later in. Zo eenvoudig kan het zijn!  In mijn nieuwe Online workshop ‘Creatieve -Pauze-Momentjes ‘, leer ik je meer van die tekeningetjes te maken. Vraag om informatie. of download mijn E-book.
Ik sta je graag te woord (0641299644) of mail me op post@ritameertens.nl

Met creatieve groet, Rita.