“Kun je creativiteit leren?” Nee!! Ik ben het met Julia Cameron, schrijfster van het boek ‘The Artist’s Way’ eens, als zij zegt:” Ik denk het niet!” Omdat we allemaal al creatieve wezens ZIJN. Diep in onze kern zijn we allemaal creatief. Kijk maar eens om je heen, naar de manier waarop jij je kleed, of hoe je je huis hebt ingericht, hoe je een kinderfeestje organiseert of hoe je van restjes nog een heerlijke maaltijd kunt maken. En dit is nog maar een greep van alle mogelijkheden in ons leven, waarin we onze creativiteit tot uitdrukking laten komen.

Het probleem zit hem meer in de blokkade die je erop hebt gezet. Als je niet wilt experimenteren, spelen of zomaar lekker wil kliederen en zien wat er van komt, omdat je meteen iets goeds af wilt leveren, tja, dan behoor jij wellicht tot de groep van perfectionisten, die vinden dat alles wat ze doen meteen goed moet zijn. Of ergens toe moet leiden. Omdat zomaar iets doen zonde van je tijd is…

Maar juist dat kliederen en zonder vooropgezet plan iets ondernemen daarin zit het geheim van het ‘losmaken van je blokkade’. Dan voel je dat het weer gaat stromen op alle gebieden van je leven.
Ik zie het altijd tijdens een van mijn workshops ‘Aquatint’,  dat als je niet kan sturen, hoe blij mensen daar eigenlijk van worden en het zomaar te laten gebeuren. Het kind in hen komt weer naar boven en daar wordt je blij van. En als je blij bent, dan maakt je lichaam het stofje Serotonine aan wat het Gelukshormoon is.

Terug naar het boek The Artist’s way van Julia Cameron, een bestseller dat inmiddels een andere voorkant heeft gekregen, maar dit oude boek koester ik als mijn ‘bijbel!’  Waarom is dit boek zo populair? Ik denk vanwege de eenvoud en het gegeven dat als je basis principes kent, je je eigen inspiratie weer terug vindt.

De basis principes in het kort:

  • Schrijf iedere ochtend voordat je opstaat 3 bladzijden in je Morning Pages boek (MP’s) Ofwel Ochtend pagina’s.
  • Kunstenaarsafspraakje, spreek 1 keer per week met jezelf af. Dit om jezelf op te laden, en om te kijken waar jij weer blij van wordt.
  • Synchroniciteit

Verder is het lezen en het maken van de opdrachten in de 12 hoofdstukken heerlijk om te doen. Bij het ene hoofdstuk zul je denken, ach dat weet ik allemaal al en bij het volgende hoofdstuk ligt een uitdaging. Als je van zelfhulpboeken houdt en dan vooral op het gebied van creativiteit dan heb je met dit boek het juiste in handen.

Mocht je het liever samen doen, of alleen met mij, dan is het meedoen met de cursus van 12 weken (13 de week terugkomdag) een aanrader.
Doe je het met mij, dan zit er een hele dag ‘Kunstenaarsafspraakje’ in Ouddorp bij, waar we aan het strand gaan wandelen. Na die 12 weken heb je je creatieve kanaal weer wijd openstaan en stroomt de inspiratie van alle kanten je leven weer binnen. Daar kun je op vertrouwen.

Heb je interesse in de cursus The Artist’s way laat het me dan persoonlijk weten via een mail; post@ritameertens.nl