Stel, je bent druk bezig met iets, maar het lukt je niet. Het kan gaan om het opruimen van je kast, of het versturen van een belangrijk document waar iemand op zit te wachten en je computer doet het ineens niet meer… De tijd tikt door en je weet dat het straks klaar moet zijn! Maar je hebt totaal geen inspiratie en weet niet hoe en wat te beginnen… Je voelt je geblokkeerd. Dat gevoel duurt al een paar dagen. (Uitstelgedrag) Je hebt het al die tijd voor je uit geschoven, terwijl je weet dat dat geen zin heeft, want het moet gebeuren.

En dan ineens wordt er gebeld. Een vriendin komt onverwachts langs. Je stopt waar je mee bezig bent en terwijl je, eigenlijk tegen je zin in, een kop koffie inschenkt voor jullie beiden vertel je haar je dilemma. Dan vertelt zij je het verhaal van ‘FIKA,’ de nationale traditie in Zweden. Het staat voor een uitgebreide pauze, met koffie, thee en een kaneelbroodje. Ze doen het daar verplicht rond de klok van 10.00 uur en om 15.00 uur in de middag. Het is niet optioneel, in sommige bedrijven is het zelf verplicht.

Gek? Nou nee, want de achterliggende gedachte is, dat als je je ‘hoofd even uitzet’, dus even met heel iets anders bezig gaat, je je daarna weer fris in je hoofd voelt. Je hebt jezelf als het ware opgeladen. Je gedachten zijn in positieve zin veranderd waardoor je makkelijker weer verder kunt met de dingen waar je mee bezig was. Ja, wij kunnen veel leren van de Zweden..

Daarom hecht ik zoveel waarde aan het inlassen van Creatieve Pauze Momentjes, en nee het is geen ‘zonde van de tijd’! En ook het excuus van ‘ Ik kan niet tekenen’ gaat niet op. Want tekenen is ons geboorterecht. Iedereen kan het! Want zit jij ook niet soms tijdens een vergadering een beetje te knoedelen op je papier? Ja? Nou dat bedoel ik! En weet je, zo’n creatieve onderbreking van je dagelijkse routine, maakt je gelukkig. En als je je gelukkig voelt, maakt je lichaam het stofje serotonine aan (het Gelukshormoon). Zo maak je jezelf van binnenuit gelukkig. Daarom noem ik ze ook mijn Geluksmomentjes.

Nu zijn wij niet in Zweden, dus nodig ik je uit voor het maken van een tekeningetje, in plaats van koffie. Want van creatief pauzeren, wordt je rustig in je hoofd! Dus laten we meteen beginnen:

  1. Neem een correspondentie kaartje, of vouw een A4 door de helft
  2. Pak een potlood, pen of viltstift (en zet allemaal kleine streepjes zoals op het voorbeeld, of)
  3. Zet een rechte lijn op je papier
  4. Nu een cirkel
  5. Een driehoek
  6. Een ronde vorm die al deze losse elementen met elkaar verbind
  7. Kijk of je zo tevreden bent, zet er anders nog een vorm in
  8. Nu ga je alle segmenten met een bepaalde lijn invullen
  9. Klaar!
  10. Kijk eens hoe je je voelt op dit moment.

Wees eerlijk tegenover jezelf: ‘Heb je tijdens het tekenen van deze opdracht aan iets anders gedacht dan hoe je deze vormen in gaat vullen? Als het antwoord nee is, dan weet jij hoe het werkt. Ga nu verder met waar je mee bezig was en kijk hoe makkelijk het je afgaat. je computer doet het weer en die kast…die is zo opgeruimd!